Odnaleziono japoński supernowoczesny okręt podwodny

4 grudnia 2013, 11:24

Naukowcy z University of Hawaii odkryli u wybrzeży wyspy Oahu wielki japoński okręt podwodny z czasów drugiej wojny światowej. Supernowoczesna jednostka I-400 została zatopiona w 1946 roku przez Amerykanów, którzy obawiali się, że zastosowane w niej technologie wpadną w ręce Rosjan



Jak infekcja zmniejsza zdolność do tworzenia wspomnień przestrzennych

27 stycznia 2014, 10:38

Przyzakaźne zapalenie mózgu, wywołane np. wirusem grypy, upośledza zdolność do tworzenia wspomnień przestrzennych. Jak tłumaczą naukowcy z Brighton and Sussex Medical School, zjawisko to jest skutkiem spadku metabolizmu glukozy w mózgowym centrum pamięciowym (dochodzi do zaburzenia działania obwodów neuronalnych zaangażowanych w uczenie i pamięć).


Zrekonstruowano scenę prehistorycznego polowania

3 kwietnia 2014, 11:21

Po przeanalizowaniu śladów zachowanych w błocie z koryta rzeki Paluxy w Teksasie amerykańscy naukowcy odtworzyli cyfrowo przebieg polowania teropoda na zauropoda. Tropy pozostawiły dinozaury żyjące ponad 110 mln lat temu.


Laboratorium Baidu w Dolinie Krzemowej

20 maja 2014, 10:52

Chiński gigant wyszukiwarkowy Baidu otworzył w Dolinie Krzemowej laboratorium sztucznej inteligencji. Na jego czele stanie Andrew Ng, profesor z Uniwersytetu Stanforda, który wcześniej odgrywał kluczową rolę pracując w Google'u na polu deep learning.


Chrome ma ponad 20% rynku

4 sierpnia 2014, 11:14

Po raz pierwszy w historii udziały przeglądarki Chrome na rynku desktopów przekroczyły 20%. W lipcu bieżącego roku należało doń 20,37% rynku.


Milion osób testuje Windows 10

15 października 2014, 08:23

Na oficjalnym blogu Windows pojawiła się informacja, że już ponad milion osób zarejestrowało się w Windows Insider Program. Olbrzymia część z nich przetestowała Windows 10 Technical Preview i wysłała swoje spostrzeżenia do Microsoftu. Koncern z Redmond otrzymał ponad 200 000 wiadomości dotyczących działania najnowszego systemu operacyjnego.


Makaron jak polimery pierścieniowe

2 grudnia 2014, 12:44

By lepiej zrozumieć polimery pierścieniowe, dwaj włoscy naukowcy Davide Michieletto i Matthew S. Turner udali się do kuchni. Z 2 jaj i 200 g pszennej mąki uzyskali nowy rodzaj makaronu o nazwie anelloni, który po ugotowaniu i wrzuceniu do naczynia plącze się bardzo podobnie do polimerów pierścieniowych.


Gdy pojawiają się grzyby, ekipa sprzątająca uderza na alarm

23 stycznia 2015, 07:36

System autofagocytujący organizmu pozwala uderzyć na alarm, informując układ odpornościowy o ataku grzybów. Naukowcy porównują to działanie do stłuczenia szybki przed wciśnięciem guzika dzwonka.


Orzechy ziemne dobre dla tętnic

31 marca 2015, 12:23

Orzechy ziemne uwzględnione w wysokotłuszczowym menu poprawiają poposiłkowy profil trójglicerydów i pomagają zachować prawidłową funkcję śródbłonka. To istotne, bo zazwyczaj po jedzeniu obfitującym w tłuszcz funkcja naczyń ulega upośledzeniu do czasu zniknięcia tłuszczu z krwiobiegu.


Skrzela nie do oddychania, ale regulowania pH

6 lipca 2015, 09:17

Pierwotnie rybie skrzela wyewoluowały nie do oddychania, lecz by równoważyć pH organizmu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy